Dalton Ghetti’den Kurşun Heykeller

GÜLÜMSER DEVRİM GÜLER yazdı
Dalton Ghetti’den Kurşun Kalemin Kurşunundan Heykeller
 
Dalton Ghetti 2Renkli kalemleri keserek, biçerek, birbirine yapıştırarak veya dikerek bazen anlamlı bazen sadece dikenleri olan bir şey, bir eser ortaya çıkaran sanatçılar var. Yine renkli kalemleri dilimleyerek kadınlar için kolye ucu, küpe ve yüzük yapanlar da var. Renkli kalemleri oyarak minyatür ve çoğu zaman robotumsu heykelcikler yapan da var ama bütün bu saydıklarımın hiç biri Dalton Ghetti kadar çılgın ve bir o kadar da zarif eserler ortaya çıkartamıyorlar.

Dalton Ghetti’yi diğer "kalem heykeltıraşı" sanatçılardan ayıran özelliği kurşun kalemlerin kurşun kısmından daha çok da uçlarından eserlerine "hayat" veriyor olması… Gerekli ve tamamlayıcı olduğu takdirde kurşun kalemlerin ağaç kısmını da oyarak tamamlıyor o küçük ve güzel eserlerini. Bir diğer özelliği ise eserleri için kullandığı kurşun kalemleri satın almıyor; yolda, orada, burada bulduğu kalemleri kullanıyor.

Dalton Ghetti, Brezilyalı ve 28 Şubat 1961doğumlu. 1985 yılında ABD'ye yerleşmiş ve orada mimarlık bölümünü bitirmiş. Kurşun kalemlerin uçlarını birer sanat eserine dönüştürmek için 25 yıldır uğraşıyor. Doğrusu da uğraştığına değmiş. "Okulda bir arkadaşımın ismini oydum bir kalemin ağacına ve ona hediye ettim. Daha sonra oyma sanatına başladım ve ağaçtan büyük eserler yapmaya başladım ama sonra yapabileceğim en küçük eserleri yapmak için kurşun kalemler üzerinde çalışmaya karar verdim" diyor Dalton Ghetti.

Kısa bir süre öncesine kadar ne gözlük ne de büyüteç kullanmış eserlerini yaparken. Son bir iki yıl içinde kullanmaya başlamıştır muhtemelen. Eserlerini yaparken jilet, dikiş iğnesi ve bir küçük çakı kullanıyor sadece.

Dalton Ghetti küçük eserleriyle sergilere katılıyor ama bu eserlerini satmıyor, yalnızca hediye ediyor sevdiklerine. Uçları kırılmış kurşun kalemlerle, yani minyatür heykelciklerle dolu bir kutusu da var "Koleksiyonun mezarlığı" diyor o kutuya.

"Bir kaç parçam kırıldı, onları yapıştırmaya ve polistiren üzerine yerleştirmeye karar verdim. İnsanlar onları hala saklamamdan dolayı yadırgayabilir ama bence hala çok enteresanlar. Onlara bir kaç ay çalıştım ve şimdi ölmüşlerse bile bir zamanlar onlara hayat vermiştim" diyor Dalton Ghetti.

Aslında söylenecek çok şey var, bu adam çılgın da denilebilir çünkü bir eser için iki yıl bile çalıştığı olmuş, örneğin iki kalemin bir zincirle birbirine bağlı olduğu o eserindeki gibi. Tutkuyla, sabırla ve bilinçle yapılan bir sanat ve sanatseverlerin dikkatini ve hayranlığını fazlasıyla hak ediyor. Aşağıdaki örneklere bir göz atarsanız öyle sanıyorum ki siz de Dalton Ghetti’nin kurşun kalemin kurşunundan yaptığı heykellere hayran kalacaksınız.

Kurşun Kalemin Kurşunundan Heykeller
Dalton Ghetti 10
Dalton Ghetti 9
Dalton Ghetti 8
Dalton Ghetti 7
Dalton Ghetti 6
Dalton Ghetti 5
Dalton Ghetti 4
Dalton Ghetti 3
Dalton Ghetti 2
Dalton Ghetti 1
 
 

 

BIR YORUM YAZIN

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir