Âşık Veysel Türkülerle Anılıyor

Âşık-Veysel-Vefatının-43.-Yılında-Türkülerle-Anılıyor--afişZara Ve Serkan Çağrı’nın
Aşık Veysel'i Anma Konseri
21 Mart Pazartesi Günü
Saat 20:00'de
İBB Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda
 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, başta edebiyata ve müziğe olmak üzere sanata emek veren ustaları hatırlamaya devam ediyor.
 
İBB Kültürel Etkinlikler Müdürlüğünün düzenlediği, Zara ve Serkan Çağrı’nın 21 Mart Pazartesi vereceği konserle 1973 yılında kaybettiğimiz halk ozanı Âşık Veysel vefatının 43. yıl dönümünde yâd edilecek.
 
Yazdığı eserler ve söylediği deyişler ile her zaman insan sevgisi, barış, hoşgörü ve birlikteliğe vurgu yapan erdemli olmayı öğütleyen gönül insanı Âşık Veysel için 21 Mart Pazartesi günü İBB Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda özel bir etkinlik düzenleniyor. “Uzun İnce Bir Yoldayım”, “Dostlar Beni Hatırlasın”, “Kara Toprak” gibi eserleri ile ölümsüzleşen Âşık Veysel, unutulmaz bir gece ile yâd edilecek. Programda, halk müziğinin güçlü yorumcularından Zara ile ülkemizin yetiştirdiği en önemli klarnet icracılarından Serkan Çağrı, gönül gözü ile dünyaya bakan Veysel’in türkülerinden seçkiler sunacak.
 
Âşık Veysel’in kızı Hayriye Özer ve torunu Çiğdem Özer ile aile üyelerinin de katılacağı anma etkinliği, saat 20.00’de başlayacak. “Vefatının 43. Yılında Âşık Veysel’i Anma Programı”, halka açık ve ücretsiz olarak gerçekleşecek.
 
20. Yüzyıl Âşık Halk Edebiyatının Son Halkası
Duygu ve düşüncelerini saz çalarak dile getiren Âşık Veysel, 1894 yılında Sivas'ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan Köyü’nde dünyaya geldi. Asıl adı Veysel Şatıroğlu’dur. Veysel'in iki kız kardeşi yörede yaygınlaşan çiçek hastalığına yakalanarak yaşamlarını yitirdi. Ardından Veysel de yedi yaşında aynı hastalıktan dolayı gözlerini kaybetti. Babasının kendisine oyalanması için aldığı sazla önce başka ozanların türkülerini çalmaya başlayan Âşık Veysel, daha sonra Ahmet Kutsi Tecer'in teşvikleriyle kendi sözlerini yazıp söyledi. Çamşıhlı Ali ve Molla Hüseyin adlı saz ustalarından ders alan Veysel şiirlerinde aşk, sevgi, kardeşlik, birlik, memleket, gurbet, dünyanın geçiciliği, ölüm gibi temaları işledi. Türkü deyince akla ilk gelen halk ozanlarından Âşık Veysel, bir dönem yurdu dolaşarak Köy Enstitüleri'nde saz hocalığı da yaptı.
20. yüzyıl âşık halk edebiyatının önemli temsilcilerinden Âşık Veysel'in deyişleri, 1970'li yıllarda Hümeyra, Fikret Kızılok ve Esin Afşar gibi bazı müzisyenler tarafından düzenlendi.
Şiirleri; Deyişler (1944), Sazımdan Sesler (1950), Dostlar Beni Hatırlasın (1970) isimli kitaplarda toplandı. 1973 yılında akciğer kanseri sonucunda vefat eden Âşık Veysel’in eserleri, Bütün Şiirleri (1984) adlı kitapta tekrar yayınlandı.
 

BIR YORUM YAZIN

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir