Ahmet Kaya Şarkılarıyla ve Özlemle Anılıyor

Ahmet Kaya Şarkılarıyla ve Özlemle AnılıyorVefat Yıldönümünde
Ahmet Kaya
Şarkılarıyla ve Özlemle
Anılıyor
 
Ahmet Kaya Şarkılarıyla ve Özlemle Anılıyor16 Kasım 2000 yılında hayatını kaybeden sanatçı Ahmet Kaya, vefat yıldönümünde şarkılarıyla ve özlemle anılıyor
 
Ahmet Kaya, 16 Kasım 2000 tarihinde Fransa'nın Paris şehrinde Porte de Versailles semtindeki evinde geceleyin kalp krizi sonucu hayatını kaybetmişti.

1957 yılında Malatya'da dünyaya gelen Ahmet Kaya, 43 yaşında gurbette hayata gözlerini yumdu.
 
Attilâ İlhan, Can Yücel, Nevzat Çelik, Hasan Hüseyin Korkmazgil, Enver Gökçe ve Ahmed Arif, Yusuf Hayaloğlu gibi birçok şairin şiirlerini besteleyen ve seslendiren sanatçı, hayatı boyunca toplam 22 albüm yayınladı.
 
Ahmet Kaya en güzel anonim türküleri de seslendirdi. Elazığ’ın “Hüseynik’ten Çıktım Şeher Yoluna” türküsü gibi pek bilinmeyen birçok güzel türküyü bütün Türkiye, Ahmet Kaya’nın seslendirmesiyle duydu ve çok sevdi.
 
 
Magazin Gazetecileri Derneği'nin 1999 yılında düzenlediği ödül töreninde yaptığı konuşma nedeniyle hakkında 10 yıldan fazla hapis istemiyle hakkında iki ayrı dava açılan Ahmet Kaya, aynı yıl Türkiye'den ayrıldı. Fransa'nın başkenti Paris'e yerleşen Ahmet Kaya, 16 Kasım 2000'de hayata gözlerini yumdu.
 
ahmet-kaya-sarkilariyla-ve-ozlemle-aniliyor-3Ahmet Kaya, ölümünden sonra Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne layık görüldü.
 
ahmet-kaya-sarkilariyla-ve-ozlemle-aniliyor-41984 yılında başladığı müzik kariyerinde sırasıyla "Acılara Tutunmak", "Şafak Türküsü", "An Gelir" ve "Yorgun Demokrat" isimli albümlerini Taç Plak'tan yayımladı. İlk albümüyle beklediği başarıyı yakalayamayan sanatçı, "Şafak Türküsü" isimli albümüyle satış rekorları kırdı.
 
Bu albümdeki "Şafak Türküsü" şarkısıyla milyonların gönlünde taht kuran Ahmet Kaya, profesyonel müzik kariyerinde toplam dört farklı plak şirketiyle çalıştı.
 
1980'lerde “Saçlarına yıldız düşmüş, koparma anne" sözleriyle ünlü, Nevzat Çelik’in “Şafak Türküsü” ve Yusuf Hayaloğlu’nun “Hani Benim Gençliğim” şiirlerinin bestelenmiş şarkılarıyla patlama yapan Kaya'nın kariyerinin 1990’lı yıllarında "Ağladıkça" isimli türkünün büyük bir yeri oldu.
 
Magazin Gazetecileri Derneği'nin 1999 yılında düzenlediği ödül töreninde yaptığı konuşma nedeniyle hakkında 10 yıldan fazla hapis istemiyle iki ayrı dava açılan Ahmet Kaya, aynı yıl Türkiye'den ayrıldı.  Ahmet Kaya, yargılandığı davalarda 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı.
 
16 Kasım 2000 yılında Fransa'daki evinde kalp krizi sonrası hayatını kaybeden Ahmet Kaya, 30.000'in üzerinde kişinin katıldığı törenle Paris'in Père Lachaise Mezarlığı 71. bölüme defnedildi.
 
 
YUSUF HAYALOĞLU
Hani Benim Gençliğim
 
Hani benim sevincim nerede;
Bilyelerim, topacım,
Kiraz ağacında yırtılan gömleğim?
Çaldılar çocukluğumu habersiz..
 
Penceresiz kaldım anne,
Uçurtmam tel örgülere takıldı..
Hani benim gençliğim nerede?
 
Ne varsa buğusu genzi yakan,
Ekmek gibi, aşk gibi,
Ah, ne varsa güzellikten yana,
Bölüştüm, büyümüştüm.
İçime sığmıyordu insanlar..
 
Bu ne yaman çelişki anne,
"Kurtlar sofrasına" düştüm..
Hani benim direncim nerede?
 
Hani benim övüncüm nerede;
Akvaryumum, kanaryam,
Üstüne titrediğim kaktüs çiçeği?
Aldılar kitaplarımı sorgusuz..
 
Duvarlar konuşmuyor anne,
Ve açık kalmıyor hiçbir kapı..
Hani benim gençliğim nerede?
 
Daha kapılmamışken rüzgara,
Tatmamışken rakıyı,
Şiire yeni-yeni başlamışken,
Koştum, dağlara koştum;
Daha öpmemişken hiçbir kızı..
 
Yağmurları biriktir anne,
"Çağ yangınında" tutuştum..
Hani benim bilincim nerede?
 
Ahmet Kaya Şarkılarıyla ve Özlemle Anılıyor

BIR YORUM YAZIN

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir