Ahlat Ağacı Filmi Sinemalarda

Yönetmen
Nuri Bilge Ceylan'ın
Ahlat Ağacı Filmi
Sinemalarda
 
Altın Palmiye ödüllü Yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın prömiyeri Cannes Film Festivali'nde gerçekleştirilen filmi "Ahlat Ağacı" 1 Haziran Cuma gününden (bugünden) itibaren sinemalarda.
 
"Ahlat Ağacı", Nuri Bilge Ceylan'ın "Koza, "Kasaba", "Mayıs Sıkıntısı", "Uzak", "İklimler", "Üç Maymun", "Bir Zamanlar Anadolu'da" ve Kış Uykusu'nun ardından dokuzuncu filmi olarak sinemaseverlerle buluşuyor.
 
Nuri Bilge Ceylan'ın senaryosunu da Ebru Ceylan ve Akın Aksu ile birlikte yazdığı "Ahlat Ağacı" filminin oyuncuları:  Aydın Doğu Demirkol, Murat Cemcir, Bennu Yıldırımlar, Hazar Ergüçlü, Serkan Keskin, Tamer Levent, Akın Aksu, Ahmet Rıfat Şungar, Kubilay Tunçer ve Öner Erkan.
 
Türkiye, Fransa, Almanya, Bulgaristan, Makedonya, Bosna ve İsveç
ortak yapımı, 188 dakika süren filmin yapımcılığını ise Zeynep Özbatur Atakan üstlenmiş
 
Filmin basın gösterimi yapıldı
 
Filmin oyuncuları, Kanyon AVM'de yapılan gösterimin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
 
Murat Cemcir, uzun süren çalışmalarla büyük emekler harcanan filmin kendisi için çok farklı bir deneyim olduğunu söyledi.
 
Senaryo çalışmalarının bir yıl sürdüğüne dikkati çeken Cemcir, "8 Hafta ön hazırlık, 4 ay çekim, 1 sene kadar da kurgusu sürdü. O yüzden Fransa'da 15 dakika alkışlandığını düşünüyorum." dedi.
 
Cemcir, filmin bir baba oğul hikâyesini konu edindiğine işaret ederek, "Özellikle 'Sinan' (Doğu Demirkol), herkese her şeyi söyleyebiliyor, birileri de söyleyemiyor. Birileri konuşur birileri susar ya, sustuklarımızın hepsini yazmış Nuri Bilge Ceylan, eşi (Ebru Ceylan) ve Akın Aksu." diye konuştu.
 
Filmde çok güzel sahnelerin olduğunu aktaran oyuncu, konunun politik hiçbir alt yapısı olmadan, tamamen insani bir yerden bakılarak ortaya koyulduğunu ifade etti.
 
Murat Cemcir, çok değerli oyuncularla çalıştıklarını belirterek, şunları kaydetti:
 
"Herkese hak veriyorsun, hiç kimseye hak vermiyorsun filmi izlerken. O da Nuri Bilge Ceylan'ın alamet-i farikası. Bu filmin içerisinde olmak çok değerli bir şeydi benim için. Umarım seyirci çok beğenir ve yeteri kadar gişe yapar. En azından genç sinemacı arkadaşları cesaretlendirir, seyirciyi de ülkeye ve geleceğe umutla bakacak insanlar yapar, bizi biraz daha iyileştirir."
 
Tek kişilik gösterileriyle adını duyuran Aydın Doğu Demirkol da çekimler sırasında senaryo gereği çok yürüdüğünü ve fiziksel açıdan zorlandığı zamanlar olduğunu dile getirdi.
 
Nuri Bilge Ceylan'la çalışmaktan dolayı mutlu olduğunu vurgulayan Demirkol, "Kitabını bastırmaya çalışan bir çocuğun, toplumdaki bütün otoritelerle imtihanı gibi. Birçok zorlukla karşılaşıyor, birçok insana kendini ispat etmeye çalışıyor. Baba da çocuğun hayatındaki en büyük parça. Asıl en büyük imtihanı da baba. Çünkü babayla imtihanı bir yerde kendisiyle de imtihanı gibi. Filmin en orijinal karakteri de baba. Ben okuduğumda keşke yaşım tutsaydı da baba olsaydım dedim. Murat ağabeyin komedyen kimliğini kullanabileceği bir roldü." ifadelerini kullandı.
 
Gösterime, filmin oyuncularından Hazar Ergüçlü ve Asena Keskinci de katıldı.
 
Filmin Konusu
 
Uzun yılların ardından köyüne dönen bir yazarın, babasının borçları altında ezilmesini konu edinen film, baba-oğul ve aile ilişkilerine odaklanıyor.
 
Hikayesi Çanakkale merkezinde ve Çan ilçesinde geçen film, üniversiteden mezun olan ve yazdığı kitabı bastırmak için çabalayan Sinan'ın, ailesi ve çevresiyle olan mücadelesini konu ediniyor.
 
 

BIR YORUM YAZIN

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir