36. İstanbul Film Festivali

“Kaldır Kafanı”
36. İstanbul Film Festivali
 
Bu yıl 36.'sı düzenlenen İstanbul Film Festivali 5-15 Nisan tarihleri arasında… Usta yönetmenlerin son filmlerinden yeni keşiflere kadar 186 uzun metrajlı ve 17 kısa filmin sinemaseverlerle buluşacağı 36. İstanbul Film Festivali’nin sloganı: “Kaldır Kafanı”
 
Festival kapsamında 11 gün boyunca 21 bölümde 61 ülkeden 207 yönetmenin toplam 203 filminin gösteriminin yanı sıra konuk yönetmen ve oyuncuların katılımıyla sohbetler, konserler ve özel etkinlikler yapılacak.
 
İstanbul Film Festivali’nin bu yılki gösterimleri Beyoğlu’nda Atlas Sineması, Beyoğlu Sineması, Pera Müzesi ve İtalyan Kültür Merkezi, Nişantaşı’nda Cinemaximum City’s (iki salon), Levent’te Cinemaximum Kanyon ve Kadıköy’de Rexx Sineması (iki salon) olmak üzere 9 salonda yapılacak.
 
Festivalde bu yıl, hafta içi 11.00, 13.30 ve 16.00 seanslarındaki öğrenci biletleri 1 liradan satışa sunulacak. 
 
Festivalin Onur Konuğu:
Tiyatro ve sinema sanatçısı
Ian McKellen
 
Richard III, Gods and Monsters, Yüzüklerin Efendisi serisi ve X-Men filmlerindeki rolleri ile akıllara kazınan, sinemanın en sevilen oyuncularından Sir Ian McKellen İstanbul Film Festivali’nin Onur Ödülü’nü almak üzere, British Council işbirliğiyle festivalin konuğu olacak.
 
Onur Ödülleri
 
Onur ödülleri bu yıl, Yeşilçam’ın en üretken senaristlerinden Barış Pirhasan, doğal ve incelikli oyunculuğuyla bilinen Selma Güneri, sinema ve tiyatro oyuncusu Macit Koper, Yeşilçam'ın altın döneminden günümüze uzanan, filmografisiyle Türk sinemasının görsel diline önemli bir katkısı olan usta görüntü yönetmeni Çetin Tunca’ya takdim edilecek.
 
Ödüller 4 Nisan Salı akşamı TİM Maslak Show Center’da yapılacak 36. İstanbul Film Festivali Açılış Töreni’nde verilecek.

Ulusal Yarışma Altın Lale Ödülleri
 
Bu yıl yarışmadaki 10 filmin dünya prömiyeri, birinin ise Türkiye prömiyeri yapılacak.  Ulusal Yarışma’da Altın Lale Ödülü için, yapımı 2016-2017 sezonunda tamamlanan 12 film yarışacak:
 
• Tereddüt / Yeşim Ustaoğlu 
• Taş / Orhan Eskiköy
• İşe Yarar Bir Şey / Pelin Esmer 
• Mahalle / Buğra Gülsoy, Serhat Teoman 
• Bütün Saadetler Mümkündür / Selman Kılıçaslan 
• Zer / Kazım Öz 
• Kaygı / Ceylan Özgün Özçelik
• Mavi Sessizlik / Bülent Öztürk 
• Sarı Sıcak / Fikret Reyhan 
• Murtaza / Özgür Sevimli 
• Martı / Erkan Tunç 
• Kırık Kalpler Bankası / Onur Ünlü 
 
Altın Lale Ulusal Yarışma Jürisi En İyi Film, En İyi Yönetmen, Jüri Özel Ödülü, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Senaryo, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Kurgu ve En İyi Müzik olmak üzere toplam 9 dalda ödül verecek. 
 
Ulusal Yarışma'da jüri başkanlığını Taylan Biraderler yapacak. Jürinin diğer üyeleri ise oyuncu Nejat İşler, roman, öykü, tiyatro yazarı Sema Kaygusuz, görüntü yönetmeni Emre Erkmen ve kurgucu Çiçek Kahraman olacak.
 
Ulusararası Yarışma Altın Lale Ödülleri
 
36. İstanbul Film Festivali Altın Lale Uluslararası Yarışma bölümünde 11 ülkeden 13 film yer alıyor:
 
• Benim Mutlu Ailem / My Happy Family / Nana Ekvtimishvili, Simon Gros (Gürcistan-Almanya-Fransa)
• Bu Ülke Bizim / This is Our Land / Lucas Belvaux  (Fransa-Belçika)
• Duvarlar Arasında / In Between / Maysaloun Hamoud (İsrail) 
 (Fransa)
• Cinsler / Weirdos / Bruce McDonald (Kanada)
• Lady Macbeth / William Oldroyd (İngiltere)
• Zer / Kazım Öz (Türkiye-Almanya)
• Ornitolog / The Ornithologist / João Pedro Rodrigues (Portekiz-Fransa-Brezilya) 
• Manifesto / Julian Rosefeldt (Almanya-Avustralya) 
• 93 Yazı / Summer 1993 / Carla Simon (İspanya)
• Ev / Home / Fien Troch (Belçika)
• Kasting / Casting / Nicolas Wackerbarth (Almanya)
• Hayvanlar / Animals / Greg Zglinski (İsviçre-Avusturya-Polonya)
• Elleri Olmayan Kız / The Girl Without Hands / Sébastien Laudenbach
 
Reha Erdem başkanlığındaki Uluslararası Altın Lale jürisinde yönetmen Syllas Tzoumerkas, senarist ve yapımcı Katayoon Shahabi, sinema yazarı Boyd Van Hoeij ve yönetmen Gabe Klinger yer alıyor.
 
 “Mayınlı Bölge” Bölümü
 
Tarzı, yaklaşımı, tekniği ya da anlatımı farklı, alışılmadık, öncü, bazen zorlayıcı, sivri, bazen deneysel filmlerden oluşan Mayınlı Bölge bölümü özellikle keşifçi sinefillere sesleniyor. Sinemanın aykırı ruhları Mayınlı Bölge’de bir araya geliyor.
 
Bir köpeğin gözünden mezbahada olan bitenler: Gorge Coeur Ventre / Sakatat
 
Maud Alpi’nin yer yer izleyicinin tüylerini ürpertecek ilk filmi Sakatat. İzledikten sonra uzun bir süre aklınızdan çıkmayacak, belgeselle kurmaca arasında bir yerde duran ve sert bir film olan Sakatat, Locarno Film Festivali’nde Sanat Barış Ödülü, Fransz Akademisi’nden Louis Delluc En İyi İlk Film Ödüllerine layık görüldü.
 
Mülteciler ve göçmenlik konusuna alışılmadık bir yaklaşımla eğilen 'The Last of Us'
 
Venedik Film Festivali’nde En İyi İlk Film Ödülü’nü kazanan Sonuncu, Tunuslu sinemacı ve video sanatçısı Ala Eddine Slim’in ilk uzun metrajlı filmi. Art arda Sahra Çölü, deniz, sık bir ormandan geçen bir adamı izleyen Sonuncu, kendini bulma hakkında felsefi bir hikâyeyi hiç diyalog kullanmadan anlatıyor.
 
'Mayınlı Bölge' bölümünde gösterilecek tüm filmlere buradan ulaşabilirsiniz
 
“Galalar” Bölümü
 
Geniş kitlelere seslenen, ünlü yıldızların usta yönetmenlerle buluştuğu filmlerin perdede olacağı 'Galalar' bölümünde 11 film sinemaseverler ile buluşacak.
 
Oyuncuların kendilerini canlandırdığı Fransız yapımı: 'Rock'n Roll'
 
Fransız sinemasının beğenilen aktörü Guillaume Canet, “filmleri taşıyacak cazibesinin kalmadığı” yönündeki iddiaların aksini, senaryosunu yazdığı ve yönetmenliğini yaptığı Rock’n Roll filmiyle kanıtlamaya çalışıyor. Filmde, Canet ve hayat arkadaşı Marion Cotillard’ın yanı sıra, Johnny Hallyday, Fanny Ardant, Yvan Attal gibi birçok sinemacı da kendini canlandırıyor. Rock’n Roll, hem Fransız sinema dünyasına hem de Canet’nin iç çatışmalarına dur durak bilmeyen bir mizahla eğiliyor, umursamaz bir tavır takınırken izleyicisini eğlenceye ortak olmaya davet ediyor.
 
Ian McKellen'in başrolünü üstlendiği 'Richard III'ün gösterimi sanatçının katılımıyla gerçekleşecek
 
“Bir ata krallığım feda!” Üçüncü Richard’ın bu ünlü repliğiyle kötü adamın savaş alanındaki yenilgisini ancak Ian McKellen gibi bir aktör ustalıkla ilan edebilir. Shakespeare’in oyununu modern biçimde beyazperdeye uyarlayan film, her dönemin güç savaşını temsil eden entrika yumağı ve şahane oyuncu kadrosuyla öne çıkıyor. İngiltere’ye hükmeden Hitler benzeri bir diktatörü canlandıran McKellen'ın performansı, nefret odağı bir karakteri müthiş bir cazibe merkezi yaparak izleyiciyi ikilemde bırakıyor.
 
“Yıllara Meydan Okuyanlar' Bölümü
 
7 filmin seyirciyle buluşacağı bu bölümde sinefiller dünya sinemasına yön vermeyi sürdüren, yıllara meydan okuyan, örnek alınan ve ödüle doymayan usta yönetmenlerin en son filmlerini izleme fırsatı bulacak.
 
Alman sinemasının yaratıcı ustası Werner Herzog’un “sinemanın kurallarına uymayan bir gündüz düşü” olarak tarif ettiği 'Tuz ve Ateş'
 
Filmin oyuncu kadrosunda Michael Shannon ve Gael Garcia Bernal bulunuyor. Herzog’un, kariyeri boyunca kurcaladığı doğa ve insan arasındaki yıkıcı çatışmayı bir kez daha merkeze aldığı filmde, bir çevre felaketini araştırmak için yola çıkan Birleşmiş Milletler ekibi doğa katliamının sorumlusu olan şirketin adamları tarafından kaçırılıyor. Herzog, takipçilerini dünyayla ilgili benzersiz ve karanlık öngörüsüne ortak olmaya çağırıyor.
 
'Kara komedi öğeleri taşıyan anarşist-feminist bir polisiye': 'Spoor'
 
Şubat ayında Berlin Film Festivali’nde dünya prömiyerini yapan ve Alfred Bauer Ödülü’ne layık görülen İz, Polonya usulü bir Fargo gibi, karlar altındaki bir dağ kasabasında geçen, renkli karakterlerin cirit attığı bir cinayet filmi. Filmin başkarakteri, kasabada öğretmenlik yapan astroloji delisi, hayvan hakları savunucusu şirin ihtiyar Duszejko. Duszejko’nun iki köpeğinin ortadan kaybolması ardından çoğu kaçak avcılıkla uğraşan kasaba sakinleri de art arda cinayetlere kurban gitmeye başlar. Usta sinemacı Agnieszka Holland, filmini “janrlar arası bir gerilim, kara komedi öğeleri taşıyan anarşist-feminist bir polisiye” olarak tanımlıyor.
 
36. İstanbul Film Festivali’nin yeni bölümü 'Cinemania'
 
Bölüm, sinema dünyasının en iyilerini, yol gösterenlerini, köşe taşlarını ve anıtsal yapıtlarını sinema tutkunlarıyla buluşturacak. Bu seçkide usta sinemacıların başyapıtları, kayıp, kült veya yeniden gündeme gelmiş klasiklerin 21. yüzyıl sinema izleyicisi için dijital restore edilmiş sinema kopyaları; sinema hakkında çekilmiş, sinemacıları veya sinema sanatını gündeme taşıyan ilgi çekici yapıtlar yer alacak.
 
George Orwell'in kült romanından uyarlanan 1984
 
Winston rolünde Ocak ayında hayatını kaybeden John Hurt, devlet görevlisi O’Brien rolünde de Richard Burton yer alıyor. Distopik bir dünyada, kurgusal faşist bir İngiltere’de geçen film İstanbul Film Festivali’nin 1985 yılında yapılan ilk Uluslararası Yarışma’sında festivalin ilk Altın Lale’sini kazandı. 1984, John Hurt anısına gösterilecek. Kendine has görsel atmosferiyle sinema tarihine geçen 1984’ün görüntü yönetmeni, Coen kardeşlerden Blade Runner 2049’a birçok filmde çalışan, 13 kez Oscar’a aday gösterilen Roger Deakins. Filmde ünlü pop grubu Eurythmics’in şarkıları da yer alıyor.
 
David Lynch’in en çok tartışılan ve en az anlaşılan yapıtı Mulholland Drive
 
Birçok eleştirmen ve izleyiciye göre 2000’li yılların en iyi filmi Mulholland Çıkmazı, “yeni kara film” türünün en özgün örneklerinden. Film, restore kopyasının Nisan ayındaki dünya prömiyerinin hemen ardından festivalde gösterilecek. Filmin restorasyon sürecini Lynch şahsen yürüttü. Başrollerinde Naomi Watts, Justin Theroux ile Laura Harring’in yer aldığı, “kült” sıfatını hakkıyla taşıyan bu benzersiz film, Lynch’e Cannes’da En İyi Yönetmen ödülüyle birlikte bir de Oscar adaylığı getirdi.
 
Festival biletleri 25 Mart Cumartesi gününden beri satışta
 
Bilet fiyatları hafta içi gündüz seansları (11.00, 13.30, 16.00 ) yalnızca 8 TL; öğrenciler için yalnızca 1 TL hafta içi 19.00 ve hafta sonu (11.00, 13.30, 16.00, 19.00) tam 20 TL, öğrenci ile 65 yaş ve üstü 14 TL'den satılırken, tüm 21.30 seansları 20 TL; Pera Müzesi'nde gösterimlerin bilet fiyatları 8 TL olacak.
 
Festival boyunca gösterilecek filmlerin tam listesine buradan ulaşabilirsiniz.
 
 
 

BIR YORUM YAZIN

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir